Zor Durumdaki Dil Kursları Güz Dönemi İçin Kanada’ya 40.000 Yabancı Öğrenci Getirmek İstiyor
Kültür Şoku Nedir?
Yabancı bir ülkeye taşındıysanız kültür şokunu tecrübe etmeniz çok doğal. Evinizde olduğu gibi kontrol altında tutamadığınız yeni bir ortamda bu oldukça doğal. Yabancı bir kültüre alışırken heyecandan hayal kırıklığına ve depresyondan bilinmezlik korkusuna kadar bir takım duyguları yaşayabilirsiniz. Kültür şoku, yabancı çevrede ve koşullarda insanların karşılaştıkları durumu anlatmak için kullanılan bir terim.
Kültür Şokunun Belirtileri
İnsanların kültür şokundan etkilenme oranları büyük farklılıklar gösterse de neredeyse herkes bir şekilde etkilenir. Belirtiler çeşitlense de şunları içerebilir;
Can Sıkıntısı
Geri Çekilme ( Okumaya büyük zaman harcama, yerel kültürlerle iletişim kurmaktan kaçınma)
İzole edilmiş ve çaresiz hissetmek
Çok uyuma veya çabuk yorulma
Gecikmelerden nefret etme ve diğer sinir bozuklukları
Vücut ağrıları
Eve dönme isteği
Yerel gelenekleri ve davranış şekillerini eleştirme
Kültür Şokunun Aşamaları
Balayı Aşaması – Yeni deneyimler için olumlu, meraklı ve heyecanlı olursunuz. Hatta yerel kültürü ideal olarak kabul edersiniz.
Asabilik ve Düşmanlık – Farklı olanın değersiz olduğunu düşünmeye başlarsınız. Yerel kültürün karmaşık veya sistemin sinir bozucu olduğunu düşünürsünüz. İşleri farklı yapıyorlar diyerek işleri salakça yapıyorlar demekten bir adım uzakta durursunuz. Hayal kırıklıklarınızı adaptasyon sürecinden ziyade yeni kültüre karşı kızgınlıklarınız ve yeni kültürün kusurlarına bağlayabilirsiniz.
Kademeli Düzeltme – Daha rahat hisseder ve deneyimlerinizi daha dengeli ve nesnel bir şekilde geliştirirsiniz.
İki Kültürlülüğe Alışma – Yerel kültüre aidiyet ve duyarlılık hissedersiniz.
Yeniden Şoka Giriş – Eve gittiğinizde hiçbir şeyin beklediğiniz gibi olmadığını görürsünüz. https://www.sfu.ca/students/isap/explore/culture/stages-symptoms-culture-shock.html