Zor Durumdaki Dil Kursları Güz Dönemi İçin Kanada’ya 40.000 Yabancı Öğrenci Getirmek İstiyor
Cevap: PGWP, Kanada’da Designated Learning Institution (DLI) numarasına sahip herhangi bir devlet koleji veya üniversitesinde en az 6 aylık mesleki eğitim programı tamamlayan her bireyin, hayatı boyunca yalnızca bir kere almaya hakkı oldugu ozel bir calisma iznidir. DLI numarası olan okulların listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
2 yıllığa kadar olan eğitim programları için, teorideki eğitim süresi ne kadar ise o kadar sürelik PGWP alınırken, 2 veya daha fazla süreli programlardan mezun olan arkadaşlar 3 yıllık PGWP sahibi olurlar. Örneğin, 8 aylık X programından mezun olan öğrencinin 8 aylık PGWP almaya hakkı varken, 2 yıllık bir programdan mezun olan diğer öğrencinin 3 yıllık PGWP almaya hakkı vardır. 2 yıllık eğitimi çok çalışıp daha kısa sürede tamamlayan arkadaşlar da 3 yıllık PGWP alırlar. PGWP’nizin 1.5 yıllık olması PR başvurunuzu “Canadian Experience” sınıfının altında yapmanız için, bu sınıf geçerli bir work permit ile en az 1 yıllık is deneyimini zorunlu kılar, çok önemlidir, yoksa iş arama süreniz uzarsa PR basvunuruz gecikebilir ve Canadian Experience sınıfını kullanmanız zora girer.
PGWP’ye başvurmak için diploma almanızı beklemeye gerek yoktur, son dersinizi geçer geçmez okuldan alacağınız bir belge ve transkriptinizle başvurunuzu yapabilirsiniz. Basvurunuz sırasında Study Permit’iniz kesinlikle halen geçerli olmalıdır. Sık yapılan hatalardan birisi, nasılsa okulun bitmesine az kaldı diye geçerliliği bitmek üzere olan Study Permit için, masrafından kaçma amaçlı, uzatma (extension) basvurusunun yapılmamasıdır.
PGWP’ye CiC üzerinden online olarak başvurabilirsiniz. Bu sekilde başvuru yaptığınızda sonuçlanması 2-3 ayı bulmaktadır. Teoride başvuruyu yaptığınız andan itibaren yasal olarak full-time calısma izniniz vardır, fakat pratikte işverenler PGWP çıkmaması ihtimalini goz onunde bulundurup, ki başvuru zamanında ve düzgün yapılmışsa ve sabıka kaydı yoksa böyle bir ihtimal de yoktur, size is teklifi maalesef kolay kolay yapmazlar. Bu sebepten dolayı “flagpoling” yöntemi daha cok tercih edilir. Flagpoling, basitçe Kanada’ya giriş-çıkış yaparak sınırda PGWP’nizi talep etme durumudur, bu sekilde birkaç saat içinde PGWP’nizi alabilirsiniz. Tamamen yasaldır. Genellikle araba ile USA tarafına geçilip geri gelinerek yapılır. USA vizesine gerek yoktur ve bu işleminiz pasaportunuza yansıtılmayacağından gelecekteki USA seyahatlerinizi olumsuz etkilemez. Zaten sınırda niyetinizin “flagpoling” olduğunu söylediğinizde sınırdaki polisler size yardımcı oluyorlar. Yalnız her sınırın flagpoling işlemine ayırmış olduğu belli zaman aralıkları (gun ve saat) var, gitmeden telefon ile arayıp sorabilirsiniz, kafaniza gore gittiğinizde sıkıntı yasayabilirsiniz. Orneğin, ben bu işlemi Fort Erie’de yaptım, yalnızca salı-carsamba-persembe günleri kabul ediyorlardı.
Sık yapılan başka bir hata, PGWP’nin tek seferlik bir hak olduğunun unutulmasıdır. Eğitimi sonrası PGWP’sini almış olan kişi, daha sonra yeniden okumaya karar verir, PGWP’sini iptal edip yeniden Study Permit alır. Ozellikle yüksek lisans bitirmiş öğrenciler PGWP’sini aldıktan sonra doktoraya devam etmek isteyebiliyor ve bu hatayı yapmaya meyilli oluyorlar. İkinci eğitim tamamlandıktan sonra da yeniden PGWP alma hakları olmuyor.
PGWP için uzatma (extension) basvurusu yapılamaz, PGWP süresi bitmeden kalıcı oturum izni için başvuru yapmış olmak gerekir.